2016 Kirgisistan

På veien fra Lenin Peak til Osh i Kirgisistan

Så kommer vi til grænseformaliteterne, som finder sted i Kyzyl Art Passet på den tajikiske side og så over til Bordobo på den kirgisiske. Her kan vi uanset årstid vente temperaturer under frysepunktet, så der bør medbringes nogle ekstra lag tøj. Grænseformaliteterne kan godt risikere at være noget langsommelige.

Efter at have krydset grænsen fortsætter vi turen i Kirgisistan. Vi kører de ca. 125 km til Base Camp Achik Tash, der ligger ved foden af den imponerende Lenin Peak. Her overnatter vi i stationære telte af ”hangar- typen”. Lejren ligger i 3600 m højde og med flot udsigt til Lenin Peak massivet og dets nordlige skråninger. Farverne på bjergene varierer fra kridhviud sne til purpur og kulsort. I klart vejr bliver et solnedsgangsfoto herfra næsten det bedste minde, man kan få fra turen.

Middagen indtages i det store spisetelt.

10. Dag Base Camp ”Achik Tash – Taldy Passet Osh
Kørsel til Osh, den næststørste by i Kirgisistan. Vejen går over flere bjergpas. Et af dem er meget dramatisk, Taldyk Passet (3615 m), hvor vejene snor sig i hårnålesving med grønne græssletter som væg.

Osh er en af de ældste byer i Centralasien. Den ligger på den sydøstlige kant af Fergana Dalen og ved den nordlige fod af Pamir-Alai bjergkæden. Omgivet af grønne bakker ligger byen på begge sider af Ak Bura Floden i en højde af 1070 m.

I Osh indkvarteres vi på hotel. Vi har to overnatninger i Osh.

11. Dag Osh

Vi starter dagen med en byrundtur. Bazaren er meget orientalsk med farver og aromatiske dufte af krydderier og frugter.
Vi når også en tur i ”Golden Market”, hvor vi kan opleve smedene i arbejde.

Efter besøg på Historisk Museum følger vi pilgrimsvejen til toppen af Suleiman-bjerget, hvor der er en lille moské for Babur, grundlæggeren af det store mogulske dynasti. Herfra er der en flot udsigt over byen og til nabolandet Uzbekistan – nogle få km derfra.
Vi spiser denne aften middag hos en uzbekisk familie, før vi vender tilbage til vores hotel.

12. Dag Fly Osh Bishkek. Bytur i Bishkek.

Om morgenen kører vi til lufthavnen for at flyve til hovedstaden Bishkek. Efter hvil på hotellet tager vi på en byrundtur. Bishkek er en by med brede boulevarder og store bygningsværker fra Sovjettiden. Over byen rejser de snedækkede bjerge sig i kæden Kyrgyz Alatau.
Vi spiser middag i en lokal restaurant, før vi vender tilbage til vores hotel.

13. Dag Bishkek Son Kul Søen via Burana Tårnet
Efter morgenmad kører vi ud til Burana Tårnet, få timers kørsel fra byen. Tårnet er en gammel minaret,

Ønsbækvej 16 A info@viktorsfarmor.dk 8541 Skødstrup www.viktorsfarmor.dk Tlf. 86 22 71 81

der ligger nær byen Tokmok. Minareten blev bygget i Balasagun. En by, der var en af hovedstæderne i Karakhanid Staten (11.-12. årh.). Her udforsker
vi ruinerne af det engang så vigtige handelssted på den store silkevej, og vi kan besøge det lille lokale museum. Her findes også en samling Balbals der er gamle tyrkiske gravsten.

Om eftermiddagen oplever vi nomadelivet ved Son Kul Søen på første parket. Her lever de kirgisiske nomader deres enkle liv. Vi bor i jurtelejr denne nat og tilbringer aftenen sammen med en kirgisisk familie. Vi smager deres friske airna (yughurt) og deres kumis (nationaldrikken af gæret hoppemælk).

14. Dag Son Kul Søen Cholpon Ata

Om morgenen kører vi til landsbyen Kochkor, hvor vi kan se fremstilling af filt, som kirgiserne bruger til mange formål. Vi kan også se broderi og spinding samt et lille museum for kunsthåndværk.

Om eftermiddagen kører vi til Issyk Kul Søen, den næststørste alpine sø i verden efter Titicaca Søen i Sydamerika. Den er et resultat af vulkansk aktivitet, og fryser aldrig til. Heller ikke i de allerkoldeste vintermåneder. Om sommeren er vandtemperaturen 25-28 grader, og det er en skøn oplevelse at svømme i denne alpine sø, der på alle sider er omkranset af sneklædte bjergtoppe.

Vi bor på et strandhotel ved søen. Der er tid til at slappe af og nyde sandstranden og tage en dukkert.

15. Dag Cholpon Ata Bishkek

Efter morgenmaden besøger vi ”Stenhaven” med Cholpon Ata Petroglyfferne. Det er rester fra Skyter- og Hungcivilisationen fra 9. årh. f.Kr. til 4. årh. e.Kr. Hele området med de gamle helleristninger ligger ved foden af Kungei Alatau Ridge og med en flot udsigt over hele søen.

I Cholpon Ata er der et fint lille museum, som fortæller om skytere og de ældste arkæologiske og naturhistoriske tider i Centralasien.
Om eftermiddagen går turen tilbage til Bishkek. Undervejs kommer vi igennem Boom Gorge langs Chu Floden. En flod der er meget benyttet til riverrafting. Efter indkvartering spiser vi middag på en lokal restaurant.

Vi lytter til en Manaschi. En sanger, der synger det nationale kirgisiske epos Manas. I et folklore show vil musikere i traditionelle dragter vise forskellige musikinstrumenter som f.eks. Komuz, et trestrenget instrument af træ samt Chopo Choi fremstillet af specielt træ fra bjergene.