2016 Tadjikistan

Tajikistan – Kirgisistan 10. til 25. juli 2016

Rundreise

Tekst fra programmet.
Reiseselskap vi benyttet var danske Victors Farmor.

Tajikistan – Kirgisistan 10. til 25. juli 2016 med rejseleder Gert Lynge Sørensen

Ankomst til Dushanbe
Ankomst til Tajikistans hovedstad Dushanbe. Efter en kort søvn skal vi på byrundtur.
Det første indtryk vi får, er fornemmelsen af en grøn, afslappet og rummelig by. Byens centrum blev tegnet i 1920-erne med brede boulevarder indrammet af grønne træer, elegante hvidmalede bygninger med enkelte pastelfarver imellem. De store smukke træer, der blev plantet for næsten 100 år siden, da byen blev anlagt, giver nu fin skygge og gør det køligt og behageligt at vandre omkring i byen, selv i den varmeste sommertid

Dushanbe – Kalaikhumb
Vi sætter kurs mod Pamirbjergene, og vi kan se frem til en smuk men anstrengende og lang køretur til vores bestemmelsessted Kalaikhumb. Sceneriet undervejs er betagende og vi kommer gennem små idylliske landsbyer. Vi krydser Shurabad Passet (3176 m) og ankommer til Kalaikhumb først på aftenen. Overnatning i gæstehus.

Kalaikhumb – Khorog
Endnu en dag med kørsel gennem fantastiske naturscenerier. Vi kører langs floden Panj, som danner grænsen til Afghanistan. Kontrasten hertil på den anden side af floden er slående. Tajikistan må betegnes som et fattigt land, men vejene er dog nogenlunde farbare, og der er elektricitet i bygningerne. Situationen blot 100 m derfra er hård. Det er som om floden ikke bare udgør en fysisk grænse til Afghanistan. Derovre synes man at træde et trin tilbage i tiden. Denne nat bor vi i relativ luksus, idet vi har nået hovedstaden Khorog i det selvstyrende område Gorno-Badakshan.
Det er en del af landet, der har forskellige restriktioner, og vi har fået specialtilladelse til at rejse her. Alligevel skal vi være forberedte på endnu mere papirarbejde! Vi har tid til at udforske byen, hvor der bl.a. er en interessant bazar. Vi har to overnatninger i Khorog.

Khorog
Khorog er en lille by i en bjergdal. Her bor de såkaldte pamir-tajikker, der er nært beslægtede med tajikkerne i den kinesiske Xinjang-provins på den anden side af Pamir-bjergene.

Denne dag har vi tid til at nyde den smukke botaniske have højtbeliggende over byen. Herfra er der en flot panoramaudsigt. Helt unikke planter findes her i en højde af 2320 m. Bragt ind fra forskellige dele af verden. Vi besøger endvidere den spændende bazar i byen. Der bliver også tid på egen hånd.

Khorog – Ishkashim
Vi kører ca. 50 km og vores næste stop er Ishkashim, hvor vi standser ved Garmchasmas varme kilder. Her kan vi bade i det varme vand.
Efter en afslappende pause kører vi ind i den tajikiskedel af Wakhan Dalen (den anden del ligger i Afghanistan).

Ishkashim er det regionale center, men det er stadig kun en stor landsby. Vi indkvarteres på et traditionelt gæstehus.

Ishkashim Langar
I den nærliggende landsby Namadguti kan vi gå lidt op for at se Khahka Fortet, som er fra Alexander den Stores tid. Denne mægtige bygning rejser sig fra en naturligt dannet klippeplatform, og dateres tilbage til Kushan tiden i det 3. årh. Fortet bruges til tider stadig af militæret, så besøget her afhænger af, om vi får tilladelse fra de lokale autoriteter til at komme der. Får vi tilladelsen skal vi afholde os fra at fotografere.

Der er flere af disse gamle forter i området, og vi besøger også Yamchun Fortet. Måske er det mest imponerende af dem.
Vi holder pause ved de varme kilder i Bibi Fatima. De er opkaldt efter profeten Mohammeds søster. De lokale kvinder tror på at et bad her, kan forøge deres frugtbarhed. Der er forskellige badetider for mænd og kvinder, så ikke hele gruppen kan komme i bad på samme tid. Faciliteterne er meget beskedne som overalt i landet.

Næste stop er ved en buddhistisk stupa fra 4. årh. Den giver mindelser tilbage til de gamle pilgrimskaravaner, der kom gennem dette område. Der er spor af denne buddhistiske historie over hele Centralasien, selvom Islam har været den dominerende religion i flere hundrede år.

Vi indkvarteres i gæstehus hos en lokal familie.

Langar – Murghab
I dag kan vi nyde de enestående landskaber i dette område. Vi skal over to høje pas, Koi Tezek Passet (4271 m) og Naziatash Passet (4137 m).
Vi forlader de frugtbare dale i Gunt Dalen og kører nu i et klippelandskab, meget goldt og dramatisk. Dette er Pamir Highway, hvor ruten mellem Khorog og Osh belv færdiggjort i 1931 over et plateau i tibetansk stil.

Vi ankommer til Murghab først på aftenen. Vores base for en enkelt nat, hvor vi bor på et lille hotel.

Murghab – Kyzyl Art – Base Camp Achik Tash
Denne dag skal vi ud på den sidste rute i Tajikistan. Bestemmelsesstedet er Kyzyl At Passet (4336 m), som danner grænsen mellem Tajikistan og Kirgisistan. Turen dertil byder på rejsens mest dramatiske sceneri: Måneagtige landskaber og dybblå søer.

Vi krydser flere pas inklusiv Ak-Baital (4655 m)
og kører på den højest beliggende vej i det tidligere Sovjet. Vi passerer Karakul Søen, den højest beliggende sø i Centralasien, (3915 m).

Verdens tredje høyeste flaggstang - 167meter.
Marked i Dushanbe i Tadjikistan - sommer 2016