2015 Bhutan

Bhutan

Buddistisk kongedømme

Frem til slutten av 1900-tallet var Bhutan helt lukket for det meste av verden. Først da Kong Jigme Singye Wangchuck (kalt K4) ble kronet i 1972 ble det iverksatt store endringer i landet. Landet ble modernisert steg for steg, og åpnet som siste land i verden for TV-sendinger og internett i 1999. Denne lange isolasjonen fra omverdenen gjør landet til et meget spesielt turistmål.

Kong Jigme Singye Wangchuck innførte i 1972 egne mål for nasjonal lykke og han hevdet at brutto nasjonal lykke er viktigere en brutto nasjonalprodukt Jeg var så heldig å få møte Lhaba Tshering som er ansvarlig for planlegging i BNL-kommisjonen, og det er ingen tvil om at BNL tas på alvor Basert på funnene fra målingene i 2008 og 2010 er det iverksatt en rekke tiltak for å nå målet om at Bhutans innbyggere skal være lykkelige. I dag regnes 60% av befolkningen som lykkelige, så Lhaba Tshering og BNL-kommisjonen har fortsatt en jobb å gjøre

Denne store tempelfesten avholdes over hele Bhutan til forskjellige tidspunkter, og varer i fem dager. Dans er en viktig del av festivalen, som hyller Guru Rinpoche som bragte buddhismen til Bhutan.
Ikledd fargerike klær og masker danser spesialtrente munker for å drive vekk onde ånder og for å påkalle alle guddommer som har beskyttet landet i uminnelige tider.

Rett før morgengry på tempelfestens siste dag foldes den store thankaen ut. Reisende har strømmet til fra både inn- og utland for å beundre dette ikonet – et applikert teppe på 30 ganger 45 meter. Etter soloppgang fjernes thankaen igjen, og som en avslutning på tempelfesten velsignes deltakerne av munkene.